Порівняємо ТОПові спортивні комплекси вітамін для чоловіків. Це буде популярний Opti Men, Alfa Men від MyProtein, BioTechUSA Multivitamin for men, NOW Adam. Порівняємо дозування елементів та нашу думку, що краще вибрати.
Ми підібрали ті комплекси, що найбільш продаються,називаються спортивними та з великими дозуваннями. Тобто, кожен з елементів повинен бути більшим за денну норму в 100%, щоб організм справлявся з навантаженнями і не розвалювався. Плюс це гарний додаток до харчування, особливо в період осінь-зима.


Хто і що роблять? Тут у боротьбу вступають Америка (OptiMen, NOW Adam), Угорщину представляє BioTechUSAMultivitamin for men, а за Англію відповідає Alfa Men від My Protein.


Зверніть увагу, що ми будемо розглядати денну порцію, деякі компанії мають дві таблетки, а деякі три.
Перша та основна група – це вітаміни. У Opti Men найбільшзаряджене дозування вітамін групи В, за ним трохи менше у BioTechUSA Multivitamin for men, слідом йде NOW Adam. Ми вже знаємо, що передозування вітамін групи В боятися не варто, вони водорозчинні та зайве вийде, а ось недолік може спровокувати уповільнення метаболізму.

До того ж регулює засвоєння та обмін амінокислот, забезпечення енергією та тримає в тонусі нервову систему. У Alfa Menвітамін групи В у рази менше, ніж у інших, як і за іншими вітамінами теж програє. А це найпотужніша версія у компанії My Protein, вони рекомендують дві таблетки на день, але щоб хоч якось конкурувати з іншими, потрібно випивати по 3, а то й 4 таблетки.

Далі – мінерали. Тут ситуація трохи змінилася. Менш багатий склад за різноманітністю у Alfa Men, але є кальцій і фосфор, якого немає в інших, він запобігає втомі м'язів. Йоду та магнію немає. Ми б виділили тут BioTechUSAMultivitamin for men, кальцію нормально, магнію найбільше, цинк для вироблення тестостерону 25 мг - хороша порція, в іншому мінеральний склад не сильно відрізняється, покриває денну норму. Взагалі за мінералами в таких мультикомплексах рідко бувають чудеса.


Далі йдуть додаткові інгредієнти. Так як це мультикомплекси, сюди додають рослинні екстракти, антиоксиданти та інші речовини для чоловічого здоров'я. Якщо хтось сподівається, що у складі є якісь потужні гормональні препарати, то поспішаємо вас засмутити – це просто зібрання різних корисних БАДів.

Opti Men має багато різних антиоксидантів, амінокислот цілих 1 г, по суті, з трьох рекомендованих таблеток на день, 1 таблетка – це будуть амінокислоти. Плюс є фітокомплексрослин та ензими для кращого перетравлення їжі.

NOW Adam – тут по кожному інгредієнту можна зняти окремий ролик, тобто все по справі, є пилка пальметто, альфа-ліпоєва кислота, коензим, якщо коротко, то це робочі та відомі інгредієнти для чоловічого здоров'я та виведення шкідливих токсинів. Дозування не величезні, але й не марні, як у деяких.

BioTechUSA Multivitamin for men – не потішить амінокислотами, їх дуже мало. Тут теж є невелика кількість антиоксидантів, плюс петрушка та паростки пшениці.

Alfa Men від My Protein теж саме, має рослинні екстракти та антиоксиданти, виділяється наявністю женьшеню та гінклобілоби для тонусу та адаптації організму до навантажень.

Наразі рекомендується приймати вітамінні комплекси на постійній основі, сподіватися лише на магазинні фрукти та овочі вже не доводиться. У період менших навантажень чи відпочинку можете переходити на щоденні вітаміни чи зменшити дозування, замість двох таблеток щодня приймайте одну. Звичайно, завжди відштовхуйтеся від вашого харчування та наскільки завантажений ваш день.Якщо у вас сьогодні ранній підйом, тренування та купа роботи, то збільште дозування. Якщо ж цілий день лежите на дивані, то зменшіть.

Який підіб'ємо підсумок? Усі комплекси робочі і не завжди річ у якихось особливих формах вітамін чи інгредієнтах. Тому наші висновки такі. NOW Adam ціна-якість, зрозумілий та збалансований комплекс для спортсмена. OptiMen варто переплачувати тільки за вітаміни групи В, якщо ви реально багато тренуєтеся, додаткові інгредієнти гірші, ніж у NOW Adam.

Щодо амінокислот, то швидше за все це мінус, оскільки веде до подорожчання продукту. BioTechUSA Multivitamin for men – сильний комплекс вітамінів і мінералів, у деяких випадках краще, ніж інші. За рештою інгредієнтів не варто сподіватися. Alfa Men від MyProtein – найслабший комплекс, але й найдешевший. Підходить для новачків у спорті, щоб організм потихеньку адаптувався до навантажень. Не чекайте, що ваше життя зміниться того ж дня, коли ви прийняли вітаміни, вони працюють у довгостроковій перспективі і ваше здоров'я залежить не лише від цих баночок.